HAJJ
Ce este HAJJul?
Hajj este unul dintre cele mai mari pelerinaje din lume. Eu am avut avut ocazia să-l fac în 2019, iar acum îmi doresc să împărtășesc cu voi experiența mea. De asemenea, vă voi dezvălui câteva din semnificațiile acestui ritual.
Hajjul durează 6 zile și se desfășoară în diferite locații din jurul orașului Mecca.
Experiența mea la HAJJ
Prima zi de Hajj
Dimineața zilei de 8, a lunii Pelerinului în arabă (Dhul Al Hijjah) a douasprezecea luna a calendarului Islamic. Aceasta este prima zi de pelerinaj Hajj și singura dată când se poate începe pelerinajul.
Primul lucru pe care-l fac pentru a începe cel de-al cincilea stalp al Islamului este să intru în starea de sacralitate prin îmbăiere, îmbrăcarea portului specific , adică Ihramul, și punerea intenției de a face pelerinajul Hajj
De aceasta dată se pot face în locația în care ai reședința în Mekka.
Din momentul în care imbrac acest vesmant îmi pun intenția că voi face acest ritual de adorare doar pentru Allah și apoi întru în stare de sacralitate.
Între timp, sosește autocarul care ne va duce spre corturile din locația denumită Mina. Pe drum recitam cât de des se poate rugaciunea Talbiyah. Această rugăciune reprezintă răspunsul pelerinului la chemarea Divină.
“Here I am [at your service] O God, here I am. Here I am [at your service]. You have no partners (other gods). To You alone is all praise and all excellence, and to You is all sovereignty. There is no partner to You.” …
Allah este numele dat în limba arabă pentru Dumnezeu. Termenul Allah, e derivat din rădăcina El-ilah care inseamna Dumnezeul Absolut si Etern. Toate versiunile etimologice ale cuvantului Allah au in comun semnificatia termenului iubire.
La Mina sunt peste 100.000 de corturi, pe o suprafata de mai mulți km. De aici pana la Mecca sunt aproximativ 7 km. Aici pelerinii se pregătesc pentru ziua de Arafa și seara se ține o predică.
Odată ce intrăm în regiunea Mina, se vede in departare marea de corturi, care așteaptă pelerinii.
A doua zi
După o noapte petrecută în cortul din Mina, de dimineață se anunța o zi calduroasă. Temperaturile depășesc 40 de grade.
Acum ne îndreptăm spre muntele Arafat unde vom petrece toata ziua. Acesta este cel mai important ritual al pelerinajului și reprezintă poziția dreaptă a omului în fașa Creatorului. Cuvantul Arafa inseamnă “cunoașterea aprofundată cuprinsă de simțuri”
Profetul Muhammed a împlinit o singură dată pelerinajul Hajj. Când a ajuns la poalele acestui munte a tinut o predică scurtă:
“O, oameni buni! Fiți responsabili în fața lui Allah în ceea ce privește atitudinea voastră față de femei. Comportați-vă cu ele ca și cum ar fi amanetul pe care Allah vi l-a încredințat vouă. Este adevărat că aveți anumite drepturi asupra soțiilor voastre, dar și ele au anumite drepturi asupra voastră. Amintiți-vă că v-ați căsătorit cu ele cu îngaduința și permisiunea lui Allah. Dacă ele locuiesc sub acoperișul vostru, atunci au dreptul să fie tratate cu respect și să fie îngrijite. Tratați-le cu blândețe, deoarece ele sunt tovarașele voastre în viața și sprijinitoarele voastre de nădejde. In mod similar, si ele trebuie să vă respecte și să nu primească în casele voastre pe cei care vă displac.
Voi lasa dupa mine un singur lucru: Cartea lui Allah, dacă o veți urma, nu va veți rătăci de la calea cea dreaptă. Veți fi întrebați de mine în Ziua de Apoi. Care va fi răspunsul vostru?”
Ce semnifică ARAFA
ARAFA ESTE REGIZAREA ADUNARII GENERALE DIN ZIUA JUDECĂȚII CÂND TOȚI OAMENII VOR VENI CĂTRE LOCUL DE JUDECATĂ DUPĂ CE VOR FI SCULAȚI DIN MORMINTE
Arafat este un loc în care omul îl urmează pe Adam. Acesta și-a recunoscut greșala și s-a căit pentru ea. Este cel mai bun loc în care e indicat să facem cât mai multă rugăciune.
Ce am făcut aici
Stând pe aceste stânci mă rog în continuu pentru iertarea păcatelor. De asemenea, mă rog Celui Atotputernic să mă facă, pe mine și pe soția mea, un exemplu pozitiv pentru cei din jur. Mă rog pentru părinți, prieteni, și nu în ultimul rând pentru întreaga omenire. În ceste zile rugăciunea este activitatea principală. In aceste momente, pentru a fi sigur că nu omit ceva important, reflectez la toată viața mea si, de asemenea, la păcatele mele și la ceea ce simt în acest moment.
Despre păcat
Definiția păcatelor, in mare parte este comună în toate religiile, și mai exact se referă la următoarele: să nu banuiesti, sa nu barfesti, să nu calomniezi, să nu te fălești, să nu urăsști, să nu minți, să nu ucizi. De cele mai multe ori lăsăm frica să ne cotroleze sufletul și să ia locul iubirii, astfel dezvoltând răutate și ură. Odată cu trecerea timpului, aceastea înnegresc sufletul, dar și mintea. Sentimentele negative devin combustibilul care ajung să ne controleze viața. mai mult de atât, să credem și că suntem bine călăuziti…
Dar de unde să știm dacă am păcătuit sau nu? Mai ales în cazurile în care ajungem să rănim persoanele pe care le iubim…
Însă, cel mai grav este atunci când nu ne dăm seama de asta și ni se pare că avem dreptate. La rândul lor, și persoanele rănite consideră că au dreptate, astfel, ajungem să ne aruncăm lucruri care rănesc foarte tare. Mi-e foarte greu să înteleg cum, cu trecerea timpul, reușim să transformăm iubirea în ură și considerăm că facem voia lui Dumnezeu.
Dacă atunci când ne naștem avem sufletul ți inima curata, atunci ce ne schimba pe parcursul vietii? Cum putem să ne mentinem fără să ne înnegrim inima pe parcursul vieții?
Cred că doar printr-o revizuire constantă a sentimentelor pe care le avem. Să fim mereu atenți să nu lăsăm gândurile negre să ne acapareze și, de asemenea, să încercam să stăm în lumina, pace și dragoste. Aceasta fiind cea mai grea lupta pe care o avem de dus, și anume, lupta spirituală cu propriul suflet. În limba arabă acest război interior se numește Jihad.
Un lucru este foarte clar, mai intai trebuie să devenim conștienți de păcatul nostru, pentru ca, mai apoi, să ne putem cai.
Ce este credința pentru mine
Întotdeauna am asociat credința cu iubirea. Așa cum iubirea trebuie întreținută zilnic, la fel este și cu credința. Acestea vin în valuri și trebuie revizuite zilnic. Obligativitatea practicilor: rugăciunea, postul sau plerinajul, ajută omul să-și acorde timp pentru a reflecta la prioritățile sufletului.
Dar practica făcută doar mecanic, fără a fi conștient de ea, nu are valoare.
Cum putem să ne curățam inima înnegrită
O explicație pe care am gasit-o in acest pelerinaj este că în această călătorie avem timp să reflectăm asupra noastră și a vieții noastre.
– Printr-un stil de viață foarte simplu și modest, cu atât mai mult cu cât aceste locuri au o vibrație energetică foarte mare. – Acum este momentul potrivit să luăm măsuri împotriva sentimentelor negative.
– Prin iertare, milostenie, smerenie să ne revizuim cu sinceritate egoul nostru și sa realizam mai bine ca moartea e aproape și acești cativa ani petrecuți aici sunt doar un test, o încercare.
Mai departe
După cateva ore petrecute pe stancile fierbinti, cerul s-a innorat și a început să ploua instant. Se zice că ploaia e binecuvântare. M-am bucurat de apa curată, iar apoi m-am retras în cortul amenajat să-mi continuu reflexiile asupra vieții.
Muzdalifa
După rugăciunea de seara Isha, mergem la locația denumită Muzdalifa. Petrecerea nopți la Muzdalifa simbolizeaza conștiința, care semnifică distincția precisă.
Aici petrecem noaptea sub cerul liber și adunăm pietre, pentru a le arunca, mai apoi, spre Satana, adica Șeitan, în limba arabă.
Mă simt obosit, ihramul e tot mai murdar, de abia gasesc un loc unde să mă întind puțin.
Nu prea pot să dorm în această agitație constantă, dar încerc să stau puțin întins. Dacă la corturile din Mina mi se părea incomod, ce se întâmplă aici mă ajută să inteleg că întotdeauna se poate și mai rau . . . Acum mă simt binecuvantat. Stau întins și mă bucur de fiecare minut, știind că nu va dura decât până după rugăciunea din zorii zilei.
Despre răbdare
Mi-a venit în minte cuvântul răbdare. Oare răbdarea are o limită? Putem ști când am avut destulă răbdare? Sau putem zice, gata, de acum nu mai am răbdare?
Tot acest pelerinaj este un antrenament al răbdării. Aici, în această mare de oameni, nu am de ales, decât să am foarte multă rabdare. Dacă am reuși să depășim limitele răbdării, cred că am reuși să creem o lume mai bună.
Ziua 3
Începe să răsară soarele. Facem rugăciunea de Fajr aici, după care mergem spre Mina. Intrăm pe autostrada, plină cu pelerini, care străpunge munții stâncoși. Aceasta duce spre locația unde ne întreptăm, și anume Jamarat. Toti bărbații suntem îmbrăcați la fel. Înaintam încet, recitând Telbiya (raspunsul musulmanului la chemarea divina).
Trăiri
Simt un bulgăre de energie care se lărgește în stomac. Acestă energie îmi inundă pieptul cu o căldură care se întinde prin toate venele, până în vârful degetelor. Dintr-o dată, corpulul meu nu mai are greutate. Nu mai simt nici oboseala. Mă cuprinde un sentiment de fericire și dragoste față de toată lumea din jurul meu. Picioarele înaintează singure … Mă uit în jurul meu, parcă toți suntem la fel, până și cei mai vârstnici. Toți pășim în același ritm, oameni din toate colțurile pământului, toți mergem ca și cum suntem unul.
Aruncatul cu pietre la Jamarat
După cca 7 km ne apropiem de stâlpii de la Jamarat. Aici se aud tot mai tare sirenele mașinilor de poliție, foșnetul mulțimii și sunetul pietricelelor care lovesc stalpii ce il simbolizează pe Satan.
Acest ritual semnifica lupta omului împotriva lui Raului si a dorintelor sale interioare care au intrat sub supunerea lui.
Seitan vine si ne sopteste raul sau lucrează de multe ori prin oamenii din jur care intră în contact cu noi.
Fiecare piatră pe care o arunc este menită să sfărâme comportamentul rău și atitudinea necuviincioasă.
Istoria ritualului de aruncare a pietrelor
Povestea acestui ritual vine de la profetul Avraam, acelasi din Vechiul Testament. Acest ritual simbolizează puterea credinței profetului Avram, câruia Creatorul i-a cerut să-l sacrifice pe fiul său, Ismail, pentru ai încerca credința. În timp ce mergea spre locul de sacrificiu, Seitan a încercat să-l ademeneasca și sa-l indeparteze de la porunca lui Allah.
Profetul Avram lua pietre și arunca după Seitan, ca să-l lase în pace. Când a ajuns la locul de Sacrificiu, Dumnezeu i-a arătat un berbec și i-a poruncit să sacrifice berbecul în locul fiului sau. De atunci, acest sacrificiu este sarbatorit ca Sarbatoarea Sacrificiului sau Aid Al Adha, animalul sacrificat se numeste Kurban și trebuie împărțit la cei nevoiași.
Referitor la acest sacrificiu Allah swt spune in Coran:
“Nu vor ajunge la Allah carnea și sangele lor, ci va ajunge la El smerenia voastră” (Hajj 22:37)
Asa cum vietățile au un spirit, așa și acțiunile făcute de oameni, au un spirit. Spiritul acțiunilor este conștiința.
Semnificatia Kurbanului este o invatatura data omului: “O omule! Nu te atașa atât de mult de această viață!”. Este o diferență între: “A fi posesorul averii sau a aparține averii”
Tunderea părului
Termin de aruncat pietricelele și îmi continu drumul catre iesire.
Acum, urmează tunderea parului, după care pot să scot ihramul,. Mai apoi, urmând vizitarea Moscheii Al Haram, unde trebuie să fac tawaf și sa’y.
Ultimele comentarii