Umrah

http://pelerinajul%20mic%20la%20mecca%2C%20numit%20umrah/Pentru musulmani exista doua feluri de pelerinaje:
–  pelerinajul mic Umrah și
– pelerinajul mare Hajj,

Ambele se fac la Mecca in Arabia Saudită dar există câteva deosebiri importante,  una dintre acestea este că Umrah se poate face în orice perioada a anului si durează câteva ore, în timp ce Hajj se poate împlini doar în luna a douăsprezecea, numita luna Pelerinilor, a calendarului Islamic, începând cu ziua 8 și durează 6 zile.

În acest episod va voi prezenta pelerinajul mic Umrah, urmând ca în episodul următor să vă împărtășesc din experiența realizării pelerinajului mare Hajj.

*Aceasta este experiența mea personală și câteva informații despre pelerinajul musulmanilor la Mecca, folosind imagini unice, puteți vedea cum să faceți Umrah pas cu pas, ușor de înțeles pentru toată lumea.

Am pornit din România împreună cu grupul de pelerini conduși de ghidul grupului Osman Dilaver, care încă din aeroport ne-a informat să avem multă răbdare. Ruta este București Istanbul Jeddah, cu o cursa speciala pentru Hajj.

De la un moment dat când avionul intră în zona Al Haram (sunt oprite orice fel de păcate) toată lumea începe să racite Talbiyah ,
“Răspund chemării tale, o, Allah! Răspund chemării tale și mă supun poruncilor tale, Tu nu ai nici un partener! Răspund chemării tale! Toata slava și lauda numai tie ti se cuvin! Bunăstarea și binecuvântarea vin numai de la Tine! A Ta este Stapanirea, Tu ești Cel fără egal și nu ai parteneri!”

Aceasta rugăciune se recita cat de des se poate si reprezintă răspunsul musulmanului la chemarea divina.

 Ajunși in aeroport, după miezul nopții, ni s-au dat brățări de identificare.

Având in vedere ca în aceasta perioada la Mecca se aduna aproximativ 3 mil de pelerini, pentru a menține securitatea, ordinea și buna desfășurare a evenimentului eforturile guvernului regatului Arabiei Saudite sunt foarte mari.

Pentru cei care nu au intrat în starea de sacralitate prin intenționarea împlinirii pelerinajului și îmbrăcarea portului specific pană acum, o pot face la Miqat, care reprezintă locul de începere a ritualului sau zona Al Haram. Aici toata lumea trebuie sa se purifice, prin îmbăiere sau  abluțiune și bărbații trebuie sa îmbrace portul specific  pelerinului si anume ihramul

Acesta se compune din doua bucăți de pânza alba fără nici o cusătura, ce simbolizează abandonarea acestei lumi, egalitatea între oameni, simplitatea și modestia. În timpul purtării ihramului pelerinii intra într-o stare de sacralitate, ceea ce înseamnă ca  trebuie sa ne pastram mintea curată, sa ne ferim de păcate, sa nu ne enervam, sa avem multă răbdare, sa nu vânam, sa omoram nici măcar o insectă și să nu rupem nici măcar o frunză.

Cele doua bucăți de pânza mă fac sa ma gândesc la ziua în care m-am născut si am fost înfășurat într-o pânză alba, dar si la ziua în care voi muri când conform tradiției Islamice corpul este înfășurat într-un giulgiu alb.

 Acum ne punem intenția de împlinire a pelerinajului și facem doua unități de rugăciune.
“O, Allah, ajută-mă să împlinesc Umrah.”

In depărtare se vede Turnul Ceasului Regal din Mecca, care este unul dintre cele mai mari ceasuri din lume, deasupra unui complex de clădiri guvernamentale în care se afla muzee, hoteluri, restaurante și magazine, situat la intrarea in Moscheea Al Haram.

Ne apropiem de Moscheea Al Haram. Înaintez pe marmura alba fină si răcoroasa din interiorul zidurilor imense. E plin de lume în jur și mare forfota. De după ziduri si stâlpi apare în zare Al Kaaba, acesta fiind reperul înspre care se îndreaptă toți musulmanii de pe tot globul atunci când împlinesc rugăciunea. Al Kaaba este Primul templu pentru adorarea divinității ridicat pe fața Pământului. Reconstruit de către profetul Avram împreuna cu fiul său Ismael. În colțul estic al Kaabei se afla Piatra Neagra, singura bucata originală din templul antic si reprezintă doar reperul de unde începe perindarea în jurul Kaabei sau tawaf.

Tawaf, înseamnă  perindarea Kabei de sapte ori in sens contrar acelor de ceasornic si reprezinta participarea voluntara la corul universal de preamărire a Creatorului.  Întreg Universul, începând de la atom si pana la galaxii, se afla într-o constanta perindare.

In timpul perindării ne rugăm, recităm din Coran și reflectăm la valorile și scopul acestei călătorii, numita Dunia in limba araba sau viața lumeasca.  “O, Domnul nostru, dă-ne bunătate atât în aceasta viată cat și în viața de Apoi.”

Învârtindu-mă în jurul Kaabei, la un moment dat, am simțit ca… la fel trec și anii, incredibil de repede…  Mulțimea din jur, mă împinge din toate direcțiile în timp ce eu încerc sa mă țin pe traseul meu, în timp ce îmi revizuiesc viața. Mă rog pentru călăuzire, pace și iertare, atât pentru mine, cat si pentru familie, prieteni și pentru toata omenirea. Îmi doresc sa învățam sa ne acceptăm diferențele și să ne tolerăm unii pe alții. Cred ca e singura soluție pentru o lume mai buna.

Niciodată nu am văzut  în același loc, cu același scop, un mixt atât de mare de oameni. Diferite culori ale pielii, naționalități, nici nu știi care din ce statut social face parte. Dar nici nu contează asta. Cu toții suntem actori în acest film numit Dunia.

 Toți susținem că deținem adevărul absolut și chiar ne certam pentru convingerile noastre. Filmul fiecăruia dintre noi ne va fi proiectat după moarte și atunci vom ști care este Adevărul Absolut.  Am venit aici căutând iertare de la Cel a Cărui îndurare și milă nu are margini.

La finalul Tawafului ne pregătim de ieșire din mulțimea de oameni ce este precum mușusoriul de furnici. Este de preferat sa alegem ieșirea dinspre locația unde se spune că s-a rugat Avram atunci când a finalizat ridicarea lăcașului, pentru că se recomandă să se împlinească două părți de rugăciunea sau rekea în spatele acestui loc.

În drum spre ieșire iau un pahar de apa Zam Zam.

În timp ce savurez apa Zam Zam îmi vine-n minte povestea acestei ape care i-a salvat viața pruncului Ismail și mamei sale Hagar.  Aceasta l-a lăsat pe Ismail, înfășurat intr-o pânza,  pe stanca fierbinte și alerga între cele doua dealuri Safa și Marwa, căutând ajutor și apa. După cea de-a șaptea tură îngerul Gavriil a indrumat-o pe Hagar unde sa sape după apă, și din acel loc a țâșnit un izvor ce se numește Zam  Zam; izvorul încă continuă să potolească setea a milioanelor de pelerini și călători și se umplu de energie.

După un studiu amănunțit al apei, Dr. Masaru Emoto a spus despre apa Zam Zam:

“Nu am mai văzut nicăieri pe acest pământ o apa mai de calitate și pură asemenea apei Zam Zam.”

Pozitiv și revigorat mă îndrept către următoarea etapă, Sa’’y, și anume să merg după urmele lui Hager în pași alergând între cele două coline Safa și Marwa. Aici ne perindam tot de 7 ori, doar ca acum spre deosebire de acele vremuri o facem pe o marmură fină, la umbra și cu aer condiționat.

Este recomandat să pornim de pe dealul Safa, unde se recită:
”Allah este cel mai Mare, În numele lui Allah Cel Milostiv Indurator și pornim voioși spre Marwa. La fel ca la tawaf în timpul mersului se fac rugăciuni si se recită din Quran.”

Pe la mijlocul traseului este o zona cu lumina verde, unde este recomandat să accelerăm mersul sau chiar sa alergam, așa cum a procedat si Hagar în aceasta zona care pe atunci era abruptă.

Acest ritual semnifica efortul pe care trebuie sa il facă omul pentru îndeplinirea scopului existenței sale.

Scurtarea părului se poate face, atât în spații special amenajate, cat și în camera de hotel. Tăierea parului simbolizează renunțarea tot ceea ce ne este de preț pentru Allah.

După tăierea părului se poate scoate portul specific pelerinajului și cu aceasta se încheie pelerinajul mic.


Vă mulțumim pentru atenție și speram că informațiile noastre v-au fost de folos.
Stați aproape, iar pentru mai multe filme vă invităm pe canalul nostru de YouTube:
https://www.youtube.com/c/DanielBarnuti

Dacă doriți să ne susțineți pentru următoarele episoade o puteți face aici:
https://www.paypal.me/BARNUTI
https://www.launchgood.com/campaign/letter_from_mecca_1#!/
https://www.patreon.com/twodoc

Ajutorul vostru  înseamnă foarte mult pentru noi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *